Interview NL Greenlabel

Gebiedslabel A

Je hebt vast gelezen dat Nieuw Boekhorst streeft naar het behalen van het NL Greenlabel Gebiedslabel A. Het hoogst haalbare label op het gebied van een duurzame leefomgeving. Maar wat is dit nou precies en wat merk je er als bewoner van? Steven Kamerling, procesmanager bij NL Greenlabel, legt het uit. Nieuw Boekhorst schrijft een nieuw hoofdstuk aan de duurzaamheidsopgave die we in Nederland hebben.

 

Prettige omgeving voor mens én dier

‘Een belangrijk aspect in een gezonde leefomgeving is natuurlijk de mens. Door de natuur een stevige plek te geven en het wonen daarop af te stemmen, wordt de plek als prettig en rustgevend ervaren,’ aldus Steven. ‘Het groen geeft je niet alleen schaduw en verkoeling op warme dagen, maar is ook positief voor egels, vogels, vlinders en andere insecten. De ligging van de woningen ten opzichte van de zon, klimplanten tegen de gevels en nestgelegenheden voor onder andere de mus en de gierzwaluw zijn hier ook belangrijk in. In de openbare ruimte zie je kleurrijke borders vol vaste planten die voedsel leveren aan insecten, heesters met bessen voor de vogels en scharrelplekjes voor egels en kleine zoogdieren. Je woont hier straks in een wijk die voor iedereen geschikt is en waar je een fijn ommetje kunt maken en je buren ontmoet,’ zegt Steven. Hij vervolgt. ‘En belangrijk is dat de bewoners blijvend inbreng hebben over de inrichting en beheer van hun wijk. Je wordt als bewoner meegenomen en geholpen om ideeën op te doen voor je eigen leefomgeving, oftewel je eigen tuin. Want alle beetjes en beestjes helpen om tot een gezonde leefomgeving te komen.’

 

‘Een boom kan meer doen dan een airco’ 

– Steven Kamerling, NL Greenlabel

 

Steven geeft je graag alvast wat tips mee voor een duurzame tuin. ‘Zorg dat je niet teveel bestrating in je tuin neerlegt. Stenen warmen namelijk op als de zon schijnt en houden die warmte ook vast. Op die manier blijft de omgeving langer warm en dat kan zorgen voor zogenaamde hittestress. Een tuin met meer groen dan stenen, is een koelere plek om te verblijven. Een boom kan meer doen dan een airco. Zeker als die zorgt voor schaduw op de gevel of voor de ramen.’

 

De aanpak van NL Greenlabel

‘Vanuit NL Greenlabel sturen wij op duurzaamheid binnen gebiedsontwikkelingen door het gebruik van een methodiek. Deze methodiek is eigenlijk een verzameling van vragen over duurzaamheid in de leefomgeving waarop de ontwikkelaar – nadat het plan volledig is gemaakt – een goede invulling voor moet hebben, legt Steven uit. ‘Hoe meer onderbouwde antwoorden op die vragen, hoe hoger de score’. Nieuw Boekhorst gaat voor het behalen van Gebiedslabel A, het hoogst haalbare. ‘Dit is zeker niet eenvoudig,’ benadrukt Steven. ‘Om dit te behalen moet vanaf de start van de eerste ontwikkelingen alles uit de kast gehaald worden op het gebied van duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Van de inkoop van materialen tot en met het beheren van de openbare ruimte’. Tijdens de hele ontwikkeling en realisatie van Nieuw Boekhorst blijft NL Greenlabel vragen stellen over bijvoorbeeld duurzame mobiliteit, gezonde bodem, wateroverlast, hittestress, biodiversiteit en gezond buitenleven. Zo houden zij vinger aan de pols over de voortgang. Wanneer de onafhankelijke beoordelaars van NL Gebiedslabel overtuigd zijn dat alle inspanningen aantoonbaar en zichtbaar zijn in de praktijk, wordt de inzet beloond met het certificaat NL Gebiedslabel A.

‘Nieuw Boekhorst schrijft een nieuw hoofdstuk aan de duurzaamheidsopgave die we in Nederland hebben’ 

– Steven Kamerling, NL Greenlabel

Dit is NL Greenlabel

NL Greenlabel is mede opgericht door Lodewijk Hoekstra, de tuinman voorheen bekend van Eigen Huis & Tuin. Realiserende dat juist de groene sector een belangrijke rol kan vervullen in de strijd tegen biodiversiteitsverlies en klimaatverandering is in 2010 NL Greenlabel opgericht. Sindsdien is NL Greenlabel uitgegroeid tot dé aanjager van de natuur inclusieve leefomgeving.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Ontvang relevante updates over het project
✓ Zo blijf je op de hoogte en kun je met ons meedenken

Ik heb interesse in: *

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.