Altijd en overal verbonden met de natuur

De ontwerpers hebben heel goed nagedacht over de plekken waar groen, water en ontmoetingsplekken komen. Daarna zijn de huizen ingepast. En dat is op zo’n manier gedaan dat je je altijd verbonden voelt met de natuur. Er komt een haven, bos, vaart, weide en oogsttuin. Nieuw Boekhorst nodigt uit om te bewegen, te sporten én elkaar te ontmoeten.

Hotsportkaart Nieuw Boekhorst

De kwaliteiten van Nieuw Boekhorst

Doordat er eerst goed nagedacht is over groen, water en ontmoetingsplekken en daarna pas over de woningen, gaan mens en natuur samen in Nieuw Boekhorst. Hierdoor voel je je verbonden met je buurt en woon je er prettig en gezond. Ontdek op de kaart de kwaliteiten van Nieuw Boekhorst.

Ontdek de kwaliteiten →

De pareltjes van Nieuw Boekhorst

Nieuw Boekhorst krijgt een eigen vaart die op allerlei plekken vertakt én aan de zuidwestkant aanhaakt op de Leidsevaart. Aan die kant van de wijk komt een dorpsweide én het Boekenburgerbos. Wandel je via de lanen of wandelroutes langs het water in noordoostelijke richting, dan kom je vanzelf in de middelste parkzone en bij de haven. Even verderop ligt er nog een park én de zelfoogsttuin. Natuur heeft hier echt een hoofdrol.

Vriendelijke wijk voor iedereen 

Van starter tot doorstromer. Single, stel of gezin; iedereen kan een nieuw thuis vinden in Nieuw Boekhorst. Want daar is het woningaanbod naar. Je kunt hier kopen en huren. Er komen appartementen, gelijkvloerse woningen en gezinswoningen in allerlei prijsklassen. Er is veel aandacht voor betaalbaar wonen. Het resultaat is dat er een mix aan mensen komt te wonen. En die mensen gaan elkaar makkelijk ontmoeten, door de manier waarop de wijk is opgezet.

In Nieuw Boekhorst is namelijk alles met elkaar verbonden. Groene wandel- en fietspaden verbinden voorzieningen, huizen, natuur en omgeving. Bootjes kijken in de haven, koffie op de veranda van de buur en dan weer wandelend naar huis. Hier ontmoet je buren, spontaan of gepland. Door de dorpse opzet met verschillende buurten en groene ontmoetingsplekken voelen veel verschillende mensen zich aangetrokken tot de wijk. Waar voel jij je thuis? In een huis aan het water of aan een weide met speeltoestellen? Of woon je liever in de gezellige dorpskern?

Fit buitenleven

In Nieuw Boekhorst kun je georganiseerd in teamverband sporten op de sportvelden naast de deur. Sluit je aan bij een sportvereniging of moedig je je (klein)kind aan langs de lijn. Of sport je liever in de natuur? Ren straks via het Boekenburgerbos de weidse natuur van Teylingen in of wandel er met stevige pas doorheen. Misschien dat je samen met buren wel een bootcamp doet en dat je daarna een boek leest in de dorpsweide. Het kan allemaal in je eigen wijk. Ook als je een liefhebber van water bent, zit je hier goed. Je fietst tenslotte in een kwartier naar het strand en de zee en vanuit Nieuw Boekhorst kun je zo naar Noordwijk, Leiden en De Kaag varen.

 

De Haven wordt het gezellige hart van de wijk

Midden in Nieuw Boekhorst komt een kleine haven voorzien van een plein met buurtvoorzieningen. Mogelijk komt hier horeca of een zorgvoorziening. Je kunt er ook een ligplaats huren voor je boot of een bootje huren. Soms is er een leuk buurtevent. Als we een tip mogen geven: wandel na het avondeten naar de haven en ga op de kade aan de waterkant zitten. Hier zit je straks heerlijk in het zonnetje tot hij ondergaat. Bijzonder toch om dit in je eigen wijk te hebben?

Boekenburgerbos, je zou er maar naast wonen

Het Boekenburgerbos dankt haar naam ook aan het kasteel dat hier ooit stond. Het toekomstige Boekenburgerbos is bijna 7 voetbalvelden groot en vormt de groene verbinding  – langs de Molentocht  – tussen Nieuw Boekhorst en het bestaande dorp. Struin over de paden, gebruik de sporttoestellen die er zijn, laat je kinderen lekker ravotten of wandel in stilte en geniet van de vogels die je vrolijk hoort fluiten.

Plant, pluk en geniet van de zelfoogsttuin

Zelfoogsttuin Elsgeesterhof krijgt een nieuwe plek in Nieuw Boekhorst. De zelfoogsttuin wordt ongeveer 2 voetbalvelden groot en ligt straks in de driehoek aan de overzijde van de Noordelijke Randweg nabij de spoorlijn. In deze fantastische, collectieve moestuin kun je helpen met het verbouwen van groenten en bloemen. Natuurlijk mag je ook regelmatig zelf wat oogsten. Verser dan vers eten uit je eigen ‘achtertuin’. Lijk het je wat? 

Zelfoogsttuin Elsgeesterhof →

NL Greenlabel  – we maken groene beloften waar

Nieuw Boekhorst krijgt het NL-Greenlabel A. Het NL-Greenlabel is een soort paspoort dat een gebied pas krijgt als je duurzame beloften waarmaakt op het gebied van circulariteit, biodiversiteit, energie, klimaat en gezondheid. We hebben al verteld dat de wijk natuurrijk wordt. Bijzonder is dat dit groen en water overal met elkaar verbonden is. Zelfs met de omgeving. Je wandelt en fiets daardoor zo door het mooie polderlandschap, het dorp en het strand.

Door te letten op het type planten en de plek waar de planten komen zorgen we ervoor dat ook dieren Nieuw Boekhorst een fijne plek vinden om te leven. Dieren als padden, insecten en vogels komen hier ook wonen. Regenwater gaan we opvangen en benutten, veel bomen zorgen voor verkoeling en overal kun je sporten en spelen. Natuurlijk gaan we ook duurzaam bouwen. Jij kunt straks zeggen dat je in een écht duurzame wijk woont.

opgroeien

Opgroeien in Nieuw boekhorst

Nieuw Boekhorst is een kindvriendelijke wijk. Tussen de woningen zijn speelplekken en het openbaar groen in de wijk nodigt uit om op avontuur te gaan. Doordat de woningen rondom de groenzones heen staan, kun je als ouder je kind gemakkelijk in de gaten houden vanuit de voortuin. Op een paar minuten fietsafstand vind je diverse basisscholen, een middelbare school en mogelijkheden voor kinderopvang. Er komt een nieuwe basisschool direct naast de sportvelden. Door deze sportvelden zijn er letterlijk om de hoek volop sportmogelijkheden. Ook voor jezelf. Sluit je aan bij voetbalvereniging S.J.C of tennisvereniging Jonkers, ga golfen, bezoek een sportschool of fiets naar de yogastudio.

Plan en proces

Planning

Nieuw Boekhorst wordt stap voor stap ontwikkeld en gebouwd door de gemeente Teylingen en 5 marktpartijen. We betrekken je graag bij deze ontwikkeling, bijvoorbeeld als we het gaan hebben over de inrichting van de openbare ruimte en het Boekenburgerbos.

2e kwartaal 2025

Start bouw eerste woningen (verwacht)

1e kwartaal 2024

Vaststelling bestemmingsplan

1e kwartaal 2024 Start uitvoering fietsbrug over de Haarlemmertrekvaart

✔ Eind 2023

Verkoopvoorbereiding eerste woningen

✔ Donderdag 26 oktober 2023

Inloopbijeenkomst ontwerpbestemmingsplan

✔ 3e kwartaal 2023

Bestemmingsplan ter inzage

✔ Voorjaar 2023

Start ontwerp en participatie Boekenburgerbos

✔ Donderdag 23 februari 2023

Beeldvormende raadsessie – eerste stedenbouwkundige deeluitwerking

✔ juli 2022

Besluitvorming gemeenteraad (vaststelling gebiedsvisie)

Alles in de buurt

Wist je dat Nieuw Boekhorst ideaal ligt? We laten het je graag zien en beleven. Kom alles te weten over de bereikbaarheid, ligging, voorzieningen in de buurt én de recreatiemogelijkheden.

Meer over de locatie →

Documenten

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Ontvang relevante updates over het project
✓ Zo blijf je op de hoogte en kun je met ons meedenken

Ik heb interesse in: *

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.