Beschermen van de rugstreeppad, start werkzaamheden oktober

Vanaf de eerste week van oktober zullen er ter hoogte van de eerste fase van Nieuwe Boekhorst amfibieschermen geplaatst worden. Dit ter voorbereiding voor het afvangen van de beschermde rugstreeppad die in het gebied leeft. Zo zorgen we ervoor dat de padden straks veilig naar een nieuw leefgebied kunnen. Nadat de bouwactiviteiten binnen Nieuw Boekhorst zijn afgerond is de rugstreeppad natuurlijk weer welkom in het gebied. Dan is de openbare ruimte weer een geschikte leefomgeving voor de rugstreeppad en voor vele andere flora en fauna.

 

De werkzaamheden zullen naar verwachting enkele weken duren. De werkzaamheden bestaan uit het plaatsen van kunststof slabben van circa 50 cm hoog die circa 10 cm worden ingegraven. Dit gebeurt nog dit jaar zodat we niet in het voorjaar met groot materieel het veld in hoeven en daardoor de broedvogels verstoren.

Omdat we zorgvuldig omgaan met de natuur, deze paddensoort behoefte heeft aan rust en niet gedijt in een in aanbouw zijnde woonbuurt, zullen ze verhuizen naar ecologische zone tussen de Noordelijke randweg en de Haarlemmertrekvaart en de Driehoek. De Driekhoek is gelegen  tussen de Noordelijke randweg, de spoorlijn en Haarlemmer trekvaart. Hier wordt begin 2024 de ideale leefsituatie voor de rugstreeppad gemaakt.

Het plaatsen van de amfibieschermen zijn voorbereidende werkzaamheden en zijn gereed voordat de rugstreeppad start met de migratie naar het winterverblijf. In het voorjaar is pas de mogelijkheid om de padden af te vangen en over te brengen naar het nieuwe leefgebied. De amfibieschermen vormen geen obstakel voor andere kleine amfibieën of dieren die in het gebied leven.

 

Ecologen houden vanaf het plaatsen van de schermen tot en met het afvangen toezicht.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Ontvang relevante updates over het project
✓ Zo blijf je op de hoogte en kun je met ons meedenken

Ik heb interesse in: *

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.