Woonwijk Hooghkamer behaalt duurzaamheidspredicaat NL Gebiedslabel

Eén van de locaties die werd aangedaan tijdens de raadsexcursie is Hooghkamer. Van der Hulst Bouwbedrijf uit Lisse en Heijmans ontwikkelen en bouwen deze woonwijk in Voorhout in samenspraak met de gemeente Teylingen. De laatste van in totaal 882 woningen worden hier begin volgend jaar gebouwd. Voor de laatste fase van Hooghkamer ontvingen de bedrijven en de gemeente uit handen van Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel het duurzaamheidspredicaat NL Gebiedslabel.

Het NL Gebiedslabel maakt duurzame gebiedsontwikkeling meetbaar en inzichtelijk en beoordeelt deze op onafhankelijke wijze. Het NL Gebiedslabel is een initiatief van onder meer Lodewijk Hoekstra (tv tuinman), vanuit de organisatie NL Greenlabel.

Hooghkamer bereikte maar liefst het één-na-hoogst mogelijke label, een B. Lodewijk Hoekstra complimenteerde de ontwikkelaars en de gemeente met de mooie concrete resultaten “In de wijk zijn allerlei natuurinclusieve maatregelen gerealiseerd, zoals 78 zwaluwkasten en ruim 2 kilometer natuurvriendelijke oevers. Gekozen is voor een variatie aan inheemse boomsoorten en biodiverse beplanting. Ook is goed rekening gehouden met een klimaatadaptieve waterhuishouding, het beperken van hittestress en zijn duurzamere materialen in de openbare ruimte gebruikt. We hebben tuinworkshops gegeven om kopers te inspireren het gedachtengoed van de openbare ruimte ook in hun tuinen voort te zetten.”

Gert-Jan Hanekamp van Heijmans: “Het NL Gebiedslabel voor Hooghkamer laat zien hoe marktpartijen samen met de gemeente tot goede en gezonde leefomgevingen kunnen komen. Laat dat de opmaat zijn voor een Nieuw Boekhorst waar iedereen gelukkig van wordt.”

Voor Nieuw Boekhorst werken de ontwikkelaars-grondeigenaren samen met de gemeente aan de planvorming. Onderdeel van de planvorming is het met een brede blik beschouwen hoe van Nieuw Boekhorst een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving kan worden gemaakt voor mens, plant en dier.